vineri, 30 noiembrie 2012
luni, 27 februarie 2012
duminică, 26 februarie 2012
Jocul in gradinita
Jocul este principala forma de activitate in gradinita de copii. Prin intermediul jocului copilul este stimulat sa ia parte la activitatile desfasurate impreuna cu educatoarea in sala de grupa. Pentru o mai buna desfasurare a activitatii educatoarea trebuie sa creeze conditii optime specifice copiilor: pavazarea salii de grupa, aranjarea mobilierului si aerisirea salii. Educatoarea poate desfasura cu prescolarii diferite forme de joc. Daca se desfasoara un joc cu reguli, copii trebuie sa respecte regulile jocului. In felul acesta copii invata sa respecte reguli si regulamente, dar nu in ultimul rand invata sa astepte pana atunci cand ii vine randul sa ia parte la joc. In cadrul jocurilor logice copii invata sa manuiasca diferite materiale didactice si sa precizeze cifra corespunzatoare numarului de obiecte. Prin intermediul acestei activitati copii invata sa numere, sa recunoasca cifrele, vecinii unui numar, sa numere crescator si descrescator si sa faca operatii de adunare si scadere in limitele a una-doua unitati. In cadrul jocurilor liber-alese comunica si interactioneaza intre ei.Prin felul acesta se dezvolta capacitatea copiilor de a comunica si de a interactiona intre ei. Jocul liber ales nu detine reguli sau regulamente. Jocurile desfasurate in gradinita de copii reprezinta una din modalitatile de realizare a unui invatamant activ la varsta timpurie.
Rolul formativ al jocului logic in invatamantul prescolar
Acesta are un rol cu preponderenta formativ, jocul logic dezvolta gandirea, inteligenta si spiritul de observatie al copiilor. Prin manuirea materialului didactic in gradinita,copii invata sa formeze multimi de obiecte, descopera proprietatile lor caracteristice, stabileste relatiile dintre acestea si efectueaza operatii cu ele. In cadrul jocurilor logico-matematice, copii sunt familiarizati cu unele notiuni despre multimi si relatii. Atunci cand rezolva exercitii de gandire logica pe multimi concrete de figuri geometrice, ei dobandesc pregatirea necesara pentru intelegerea numarului natural si a operatiilor cu numere naturale, pe baza multimilor si a operatiilor cu multimi. In felul acesta, se desfasoara exercitii de clasificare, comparare si ordonare a multimilor de obiecte. Jocurile logice constituie una dintre modalitatile de realizare a unui invatamant activ.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
-
Acesta are un rol cu preponderenta formativ, jocul logic dezvolta gandirea, inteligenta si spiritul de observatie al copiilor. Prin manuirea...